Roundnet

Wanneer er voor het eerst naar roundnet gekeken wordt, kan men zich afvragen wat er zich precies afspeelt. Vier mensen die rond een soort trampoline rennen en duiken en op alle mogelijke manieren een bal in de trampoline proberen te slaan. Het heeft iets weg van volleybal, maar waarbij de bal juist ín het net geslagen moet worden. Die eerste vraagtekens veranderen bij veel mensen echter al vrij snel in het enthousiasme om mee te gaan doen.

Roundnet, ook bekend als Spikeball, is voor het eerst geïntroduceerd in 1989. Maar sinds 2008 is de sport pas echt begonnen aan een grote opmars, vooral in Amerika waar in dat jaar Spikeball Inc. werd opgericht (vandaar ook ‘Spikeball’ als synoniem voor ‘roundnet’). Deze organisatie is verantwoordelijk voor de enorme groei in Amerika en op veel plekken daarbuiten. Inmiddels spelen wereldwijd meer dan 4 miljoen mensen deze sport en is er een blijvende groei aan wedstrijden en toernooien. Een mooi voorbeeld van de wereldwijde groei is de organisatie van het eerste roundnet wereldkampioenschap in 2021, niet in Amerika, maar gewoon om de hoek in België. 

Maar hoe speel je roundnet? Tip: bekijk dit filmpje in plaats van het onderstaande te lezen :)


De sport wordt in teams van 2 tegen 2 gespeeld en de bal wordt in het spel gebracht door een service op één speler van het andere team. Alle spelers staan als hieronder afgebeeld klaar bij de service:

Vervolgens is het de taak van het ontvangende team om de bal binnen drie contacten terug op het net te spelen. Wanneer dit lukt mag het andere dit gaan presteren en dit gaat door totdat er een team is die hierin faalt. Dan is de rally namelijk voorbij, en mag het winnnende team van de rally serveren. 

De rally's zijn ontzettend dynamisch omdat het spel na de service geen vaste opstelling meer kent, en alle spelers zich 360 graden om het net heen mogen bewegen.Spikeball_1.png
Spikeball_3.png
Spikeball_2.png


Maar dit zijn nog niet alle regels! Benieuwd naar alle officiële regels die wij als vereniging hanteren? Bekijk deze website voor alle details!


G.S.R.V. De Graancirkel is één van de eerste verenigingen in Nederland die trainingen, tossavonden en toernooien aanbied op gebied van Roundnet. Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Neem dan contact met ons op!Onze sponsoren